Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ: το κλειδί για την απώλεια βάρους?Πολύ βαρύγδουπος ο τίτλος, μιας και το πρόβλημα της παχυσαρκίας, της απώλειας βάρους και της διατήρησης φυσιολογικού βάρους σίγουρα δεν έχει μόνο ένα κλειδί, αλλά μία αρμαθιά από κλειδιά. Ωστόσο, η ενεργειακή πυκνότητα πολύ πιο κοντά στη λύση του προβλήματος σε σχέση με διάφορους σπόρους, περίεργους χυμούς, βότανα και μαντζούνια.


Τι είναι η ενεργειακή πυκνότητα;

Η ενεργειακή πυκνότητα είναι η ποσότητα της ενέργειας , δηλαδή των “θερμίδων”, που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο όγκο φαγητού. Συνεπώς, υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε ενεργειακή πυκνότητα που δίνουν πολλές θερμίδες για συγκεκριμένο όγκο, όπως π.χ. τα γλυκά, η πίτσα κ.ά. και τρόφιμα χαμηλά σε ενεργειακή πυκνότητα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ενεργειακή πυκνότητα;

1) Το λίπος. Το λίπος δίνει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά  (υδατάνθρακες και πρωτεΐνες),  οπότε τα λιπαρά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τα περισσότερο άπαχα.

2) Οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν συστατικά της τροφής τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και άρα, ενώ προσθέτουν όγκο στο τρόφιμο, δεν δίνουν θερμίδες.

Άρα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε λίπος είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.


Πως επηρεάζει η ενεργειακή πυκνότητα το σωματικό βάρος;

Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά και ενήλικες που ακολουθούν διατροφή χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας διατηρούν χαμηλότερο σωματικό βάρος από αυτούς που ακολουθούν διατροφή υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Ταυτόχρονα, έχει φανεί ότι δίαιτες με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση του βάρους και στη διατήρηση μειωμένου βάρους. Να σημειωθεί εδώ ότι είναι πιθανόν τα άτομα που επιλέγουν αυτά τα τρόφιμα να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους γενικά, οπότε αυτό να συγχέει τα αποτελέσματα.

Ο μηχανισμός που κρύβεται πιθανότατα πίσω από αυτή τη σχέση είναι απλός. Τα τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας έχουν λιγότερες θερμίδες για μεγαλύτερο όγκο. Άρα το άτομο που καταναλώνει ένα τέτοιο τρόφιμο, χορταίνει με λιγότερες θερμίδες καθώς ο όγκος της προσλαμβανόμενης τροφής είναι ένας από τους παράγοντες κορεσμού.

Επιλέγοντας λοιπόν τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, μπορούμε να βοηθήσουμε την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση βάρους.

Προσοχή όμως, η ενεργειακή πυκνότητα είναι μόνο ένας παράγοντας της διατροφής και ο καθορισμός της διατροφής με βάση μόνο αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι πλήρης. Χρειάζεται μία πιο ολιστική προσέγγιση, όπου θα δίνεται βάση τόσο στην ενεργειακή πυκνότητα, όσο και στην πρόσληψη όλων των απαράιτητων θρεπτικών συστατικών, τα είδη του λίπους κ.ά.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vernarelli JAMitchell DCHartman TJRolls BJ.Dietary energy density is associated with body weight status and vegetable intake in U.S. children. J Nutr. 2011 Dec;141(12):2204-10.
Raynor HAVan Walleghen ELBachman JLLooney SMPhelan SWing RRDietary energy density and successful weight loss maintenance. Eat Behav. 2011 Apr;12(2):119-25
Song SWBae YJLee DT. Effects of caloric restriction with varying energy density and aerobic exercise on weight change and satiety in young female adults. Nutr Res Pract. 2010 Oct;4(5):414-20.
Kant AKAndon MBAngelopoulos TJRippe JM. Association of breakfast energy density with diet quality and body mass index in American adults: National Health and Nutrition Examination Surveys, 1999-2004. Am J Clin Nutr. 2008 Nov;88(5):1396-404.
Bes-Rastrollo Mvan Dam RMMartinez-Gonzalez MALi TYSampson LLHu FB. Prospective study of dietary energy density and weight gain in women. Am J Clin Nutr. 2008 Sep;88(3):769-77.
Westerterp-Plantenga MS. Effects of energy density of daily food intake on long-term energy intake. Physiol Behav. 2004 Jul;81(5):765-71.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...