Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ



Η υγειής ανάπτυξη των μαλλιών προϋποθέτει μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά για να αναπτυχθούν και να μείνουν υγιή.

Ποιων θρεπτικών συστατικών όμως η έλλεψη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στα μαλλιά?

Ο σίδηρος. Ο σίδηρος συμμετέχει στις διασικασίες δημιουργίας της τρίχας, οπότε είναι λογικό η έλλειψή του να έχει συσχετιστεί με την απώλεια μαλλιών. Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφίας είναι συγκεχυμένα, αλλά υπάρχει μία τάση τα άτομα που έχουν μειωμένα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα να είναι πιο πιθανό να έχουν τριχόπτωση.

Εξαντλητικές δίαιτες, πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και έλλειψη πρωτεΐνης. Η μη επαρκής θρέψη του οργανισμού οδηγεί σε απώλεια τριχών. Στις διατροφικές διαταραχές, άλλωστε, οι ανωμαλίες στο τριχωτό της κεφαλής και του σώματος αποτελούν συχνά φαινόμενα.

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, η βιοτίνη, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C συμμετέχουν επίσης στο σχηματισμό της τρίχας και η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών. Όλα έχουν ρόλο στην υγεία των μαλλιών, ωστόσο, η έλλειψή τους στο δυτικό κόσμο είναι σπάνια, αν δεν υπάρχει κάποια δυσαπορρόφηση και η λήψη συμπληρωμάτων δεν δικαιολογείται.

Τελικά?

Τελικά μία πλήρης ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρέας για επαρκή πρόσληψη σιδήρου και πρωτεΐνης και η αποφυγή εξαντλητικών διαιτών είναι αρκετά για υγιή μαλλιά.  

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών δεν έχει διατροφικά αίτια, αλλά ορμονικά, θυρεοειδικά κ.ά.. Οπότε, αν η τριχόπτωση είναι έντονη, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rushton DH. Nutritional factors and hair loss. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404.
Moeinvaziri MMansoori PHolakooee KSafaee Naraghi ZAbbasi A. Iron status in diffuse telogen hair loss among women.Acta Dermatovenerol Croat. 2009;17(4):279-84.
Trost LBBergfeld WFCalogeras E. The diagnosis and treatment of iron deficiency and its potential relationship to hair loss. J Am Acad Dermatol. 2006 May;54(5):824-44.
Strumia R. Skin signs in anorexia nervosa. Dermatoendocrinol. 2009 Sep;1(5):268-70.
Swenne IEngström I. Medical assessment of adolescent girls with eating disorders: an evaluation of symptoms and signs of starvation. Acta Paediatr. 2005 Oct;94(10):1363-71.
Daniells SHardy G. Hair loss in long-term or home parenteral nutrition: are micronutrient deficiencies to blame? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Nov;13(6):690-7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...