Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ: ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ?



Μετά τις γιορτές και όλο το φαγητό με το οποίο συνοδεύτηκαν, η αποτοξίνωση και οι δίαιτες με τις οποίες θα την πετύχουμε ήρθανε και πάλι στο προσκήνιο. Είναι συνήθως δίαιτες με συγκεκριμένα φαγητά ή μόνο φρούτα και λαχανικά ή πολλή πρωτεΐνη, που υπόσχονται να αποβάλλουν τις τοξίνες, να αναζωογονήσουν, να δώσουν ενέργεια, να βελτιώσουν τα μαλλιά/δέρμα/νύχια κτλ κτλ.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι οι τοξίνες και τι η αποτοξίνωση; Οι τοξίνες είναι πρωτεϊνικές ουσίες-δηλητήρια που παράγονται από τους οργανισμούς κυρίως για την άμυνά τους. Στην παραδοσιακή ιατρική, ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται στον καθαρισμό του οργανισμού από κάποιο δηλητήριο, την λήψη αντίδοτου και την αιμοκάθαρση. Ο οργανισμός μας καθαρίζεται από τις τοξίνες των τροφών μέσω καλά ρυθμιζόμενων μηχανισμών.

Σύμφωνα τώρα με πολλούς επιστήμονες-έμπορους (με τη ζυγαριά να γέρνει προς το έμπορους), ο όρος τοξίνες χρησιμοποιείται ευρύτερα περιλαμβάνοντας βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και συστατικά του γρήγορου φαγητού κ.ά.. Μετά από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακάλυψα μάλιστα τον ορισμό της τοξίνης ως οτιδήποτε βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη και ότι ακόμα και το νερό ή οι βιταμίνες μπορούν να αποτελέσουν τοξίνες. Μπερδεύουμε μάλλον τον όρο τοξίνη, με τον όρο τοξικό μου φαίνεται...

Σύμφωνα με αυτή τη λογική λοιπόν, ο οργανισμός χρειάζεται να τα αποβάλει όλα αυτά, ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες ή άλλους τρόπους “καθαρισμού” όπως συμπληρώματα, βότανα, εντερική κάθαρση και χρήση ελαίων που δεν έχει αποδειχτεί ότι έχουν κάποια επίδραση στα επίπεδα των παραπάνω χημικών. Βάρος χάνεται λόγω των περιορισμών που περιέχουν αυτές οι δίαιτες, αλλά είναι παροδικό ένώ συμπτώματα όπως ατονία, πονοκέφαλος και αδυναμία είναι συχνά.

Συμπερασματικά, ο όρος αποτοξίνωση όταν χρησιμοποιείται για τέτοιους λόγους είναι διαστρεβλωμένος, ο μόνος τρόπος να μείνουμε υγιείς είναι κάνοντας άσκηση και ακολουθόντας μια ισορροπημένη διατροφή, κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο, με ποικιλία φρούτων και λαχανικών, αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν “πουλάει” τόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...