Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Διατροφή στις εξετάσεις


Μπορεί η θερμοκρασία να ανέβηκε αλλά έρχεται περίοδος με πολύ διάβασμα για μαθητές και φοιτητές. Μπορεί η διατροφή στις εξετάσεις να μας βοηθήσει στην απόδοση στο διάβασμα αλλά κ στην ίδια την εξέταση και πως?

1. Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Την περίοδο αυτή, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα που είναι μάλλον σε κατάσταση αδράνειας, ο εγκέφαλος λειτουργεί στο φουλ και άρα πρέπει να τον ταΐσουμε. Ο εγκέφαλος τρέφεται κυρίως με γλυκόζη, οπότε η παροχή γλυκόζης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι το κυριότερο μας μέλημα τόσο κατά το διάβασμα όσο και κατά τις εξετάσεις και αυτό γίνεται με παροχή υδατανθράκων. Αυτό θα μας βοηθήσει και να προλάβουμε την πείνα μας, η οποία μπορεί να μας αποσυντονίσει και να μειώσει τη συγκέντρωσή μας.
 Άρα:
·      Μην ξεχνάτε το πρωινό πριν την εξέταση. Γάλα με δημητριακά, ψωμί με μαργαρίνη και μέλι, φρούτα, κουλούρι Θες/νίκης και τοστ είναι μερικές ιδέες για να ένα καλό πρωινό.
·      Αν η εξέταση θα είναι αρκετή ώρα μετά το πρωινό ή διαρκεί πολύ, ίσως χρειάζεται κάποιο σνακ πριν από αυτή ή κατά τη διάρκειά της, π.χ. φρούτο ή χυμός.
·      Κατά την περίοδο του διαβάσματος, κάντε συχνά γεύματα και μη μένετε νηστικοί για πολλές ώρες. Ένα καλό πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 σνακ είναι ιδανικά, ενώ για τους μεγαλύτερους που ενδέχεται να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ, θέλουμε πρόσθετα σνακ. Τα σνακ αυτά μπορεί αν είναι φρούτα, φρέσκα ή ξερά, ξηροί καρποί, δημητριακά κ.ά.
    
    2. Μην ξεχνάμε όμως την υδάτωση. Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό και άλλα υγρά, όχι υπερβολές όμως, γύρω στα 8-10 ποτήρια νερό είναι αρκετά για τους περισσότερους.
    
  3. Ένα ακόμα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους εξεταζόμενους είναι τα γαστρεντερικά προβλήματα. Φούσκωμα, διάρροια, αέρια είναι όλα αποτελέσματα του στρες, δεν θέλουμε όμως η διατροφή στις εξετάσεις να δυσκολεύει την κατάσταση. Αν υποφέρετε από τέτοια προβλήματα, δοκιμάστε να αποφύγετε εκείνες της ημέρες τα όσπρια, κάποια λαχανικά όπως τα φασολάκια, τα πολύσπορα αρτοσκευάσματα και ίσως τα γαλακτοκομικά.

Ακόμα κ αν δεν έχετε όμως γαστρεντερικά προβλήματα όπως τα παραπάνω, καλό είναι να αποφεύγετε τα πολύ “βαρία” και λιπαρά γεύματα και τα καυτερά ή πικάντικα καθώς είναι πιθανόν να σας δημιουργήσουν δυσφορία και να σας αποσπάσουν από το διάβασμα.

4. Είναι λογικό ότι το φαγητό είναι μία διέξοδος από το διάβασμα τις μέρες αυτές, οπότε διαλέξτε φαγητά κ σνακ που να σας αρέσουν αλλά μην το παρακάνετε! Η φυσική δραστηριότητα είναι συνήθως μειωμένη και άρα η πρόσληψη βάρους ίσως αυξήσει το στρες.
Από την άλλη, σε καμία περίπτωση μην κάνετε εξαντλητική δίαιτα, η απώλεια βάρους μπορεί να περιμένει λίγες εβδομάδες.

5.Ο καφές ίσως βοηθήσει τους μεγαλύτερους, αλλά ελέγξτε την ποσότητα που δεν σας ενοχλεί γαστρεντερικά και δεν επηρεάζει το βραδινό ύπνο.

6. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν επιφέρουν κανένα πρόσθετο όφελος στα παιδιά και τους ενήλικες που τρέφονται ισορροπημένα και με ποικιλία στη διατροφή τους, εκτός κ αν η χορήγησή τους έχει προταθεί από κάποιο ειδικό (γιατρό ή διαιτολόγο).

7. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν κάποια δράση στη λειτουργία του εγκεφάλου, οπότε σίγουρα ψαράκι αυτές τις μέρες.

8. Γενικά, η υιοθέτηση ενός υγιεινού πλάνου διατροφής σχετίζεται με καλύτερη απόδοση στο σχολείο, οπότε δεν ξεχνάμε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά ούτε αυτές τις μέρες.

9. Γυμναστείτε! Κάντε ένα περίπατο κ μην εγκαταλείψετε εντελώς το γυμναστήριο, μπορεί η συχνότητα να μην μπορεί να είναι η ίδια, αλλά έστω κ λίγη γυμναστική θα σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες.


Φυσικά, η επιτυχία στις εξετάσεις δεν εξαρτάται από τη διατροφή μόνο, χρειάζεται και διάβασμα, οπότε υπομονή. Πολύ σύντομα θα απολαμβάνετε τον ήλιο σε κάποια παραλία.

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα ονειρεύεστε, μην απογοητευτείτε, υπάρχουν κ άλλες ευκαιρίες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...