Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: μειώστε αισθητά την κυτταρίτιδα σε 2 βδομάδες και άλλες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.



Ποιες τροφές καταπολεμούν την κυτταρίτιδα;

Λοιπόν, πάρε μπλοκάκι και σημείωνε: χυμός γκρέιπφρουτ 32 λεπτά αφού σηκωθείς από το κρεβάτι, σαλάτα με ξύδι που ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ καίει τα λίπη, μαϊντανός με κάθε γεύμα, σέλερι μέρα παρά μέρα, εναλλάξ με τη μελιτζάνα που εγκλωβίζει το λίπος μέσα στις ίνες της (???!!!).
Ναι, ναι, όλα αυτά έχουν ειπωθεί, αλλά δυστυχώς δεν ισχύουν, αλλιώς θα πίναμε όλοι ξύδι και θα είχαμε σώμα Βίκυς Καγιά.

Ας το πιάσουμε από την αρχή, τι είναι η κυτταρίτιδα?  
Η κυτταρίτιδα είναι τρόπος εναπόθεσης λίπους, το οποίο αντί να αποθηκεύεται ομοιόμορφα, αποθηκεύεται με τη μορφή ινών και παρατηρούμε τις γνωστές ανομοιομόρφιες στην επιφάνεια.

Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα και άλλες όχι ή αισθητά λιγότερη?

Πρώτα από όλα είναι κληρονομικό, δηλαδή γενετικά κάποιες γυναίκες είναι προδιαθετιμένες να αποκτήσουν κυτταρίτιδα περισσότερο από άλλες.

Ακόμα, όπως αναφέρθηκε η κυτταρίτιδα είναι προβληματική εναπόθεση λίπους, οπότε όσο λιγότερο λίπος στο σώμα μας, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες για ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Βέβαια και αυτό δεν είναι απόλυτο, υπάρχουν άτομα με αυξημένο βάρος χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας.

Η άσκηση. Η μόνη αποτελεσματική δράση κατά της κυτταρίτιδας, αλλά προσοχή, δεν μπορούμε να είμαστε υπέρβαροι, να μην έχουμε γυμναστεί ποτέ και τον Μάιο να γραφτούμε γυμναστήριο για να φύγει η κυτταρίτιδα, αυτό που θα καταφέρουμε είναι ίσως μία μικρή βελτίωση. Η άσκηση συμβάλει στην πρόσληψη της κυτταρίτιδας και στη διατήρηση ενός φυσιολόγικου βάρους, γι’ αυτό άλλωστε οι αθλήτριες δεν έχουν κυτταρίτιδα.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα αντισυλληπτικά επίσης έχουνε κατηγορηθεί για αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Και πάμε στα δικά μας τα διατροφικά. Η καλή υδάτωση του σώματος με επαρκή κατανάλωση νερού, η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη πρόσληψη λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους, μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων και αλατιού είναι παράγοντες που ενδέχεται να βοηθήσουν στην  πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει αποφειχτεί από αξιόλογες επιστημονικές έρευνες. Συνεπώς, ακολουθούμε μια ισσοροπημένη και υγιεινή διατροφή για τους χίλιους δυο άλλους λόγους που ξέρουμε και αν μας βοηθήσει και στην κυτταρίτιδα καλώς.

Και οι κρέμες και τα μασάζ?
Οι κρέμες και τα μασάζ δρουν επιφανειακά. Ενδέχεται να έχουν αποτέλεσμα αλλά αυτό είναι συνήθως μικρό και πάντα παροδικό, δηλαδή μετά το σταμάτημα της χρήσης του προϊόντος η κυτταρίτιδα επανέρχεται.

Και τα χάπια από το φαρμακείο?
Το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά βρίσκονται στο φαρμακείο δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο αξιόπιστα και αποτελεσματικά και δεν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί τους. Τα περισσότερα δεν στηρίζονται σε αξιόλογες μελέτες και δεν δουλεύουν ή δουλεύουν παροδικά όπως οι κρέμες.

Συνεπώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Η άσκηση, η καλή διατροφή και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους έχουν ένα ρόλο στην αντιμετώπιση και στην πρόληψή της αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει γεννετική προδιάθεση.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ? Τα είδη της ζάχαρης και ποιο να επιλέξουμε.



Ποια είναι τα είδη της ζάχαρης?
  1. Λευκή ζάχαρη (ή κρυσταλλική): Η κοινή ζάχαρη, αποτελεί προϊόν επεξεργασίας του ζαχαρότευτλου από το οποίο έχει αφαιρεθεί η μελάσσα (πηχτός χυμός με καστανό χρώμα).
  2. Ακατέργαστη ζάχαρη: Ζάχαρη από την οποία δεν έχει αφαιρεθεί η μελάσσα.
  3. Άχνη ζάχαρη: λευκή ζάχαρη σε πολύ λεπτούς κόκκους με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο αραβοσίτου (3%). Χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική.
  4. Καστανή/ Μαύρη ζάχαρη: άσπρη ζάχαρη στην οποία έχει επαναπροστεθεί μελάσσα. 
Το χρώμα επηρεάζεται από την ποσότητα μελάσσας που προστίθεται με την πιο σκούρα ζάχαρη να έχει περισσότερη μελάσσα.

Διατροφικά, ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ. Η μαύρη και η ακατέργαστη ζάχαρη περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών και μετάλλων αντίστοιχα πράγματι, ΟΜΩΣ όταν αναφερόμαστε σε φυσιολογικές προσλήψεις ζάχαρης, δηλαδή κάποια κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα, οι ποσότητες αυτές είναι αμελητέες.

ΑΡΑ διατροφικά δεν υπάρχει κανένας λόγος αντικατάστασης της κοινής ζάχαρης με κάποιο άλλο είδος. Οργανοληπτικά βέβαια, η καστανή ζάχαρη είναι περισσότερο αρωματική γι’ αυτό και προτείνεται στην παρασκευή ορισμένων γλυκών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...