Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ

Στο έγγραφο της φωτογραφίας φαίνεται απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το τεστ δυσανεξίας. Σύμφωνα με αυτή, η χρήση του απαγορεύεται μέχρι να υπάρξει απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
 Όσο για αυτή την απάντηση, καμία αγωνία δεν έχουμε. Η "επιστημονικότητα" του τεστ αυτού έχει αναλυθεί εδώ.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Xάστε από τώρα κιλά για το καλοκαίρι!! (ή γιατί η αργή απώλεια βάρους είναι προτιμότερη;)



  1. Η αργή απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σκεφτείτε πως είναι να καταναλώνεις 500-1000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα (σε αυτή την περίπτωση η απώλεια βάρους θα είναι 0,5-1 κιλό/ εβδομάδα) σε σχέση με μείωση 1000-2000 θερμίδων που θα επιφέρουν μεγαλύτερες απώλειες. Συνήθως η δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνει ελάχιστο φαγητό ή/και εξαντλητική άσκηση. Πόσο εφικτό είναι αυτό στον σύγχρονο γρήγορο τρόπο ζωής με τις πολλές απαιτήσεις και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο?
  2. Η αργή απώλεια βάρους προστατεύει τους μύες. Όταν η απώλεια του βάρους στο σώμα μας είναι αργή και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται και με άσκηση, το βάρος που χάνεται αφορά το λιπώδη ιστό. Στις δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους από την άλλη, χάνεται σημαντικό μέρος και του μυώδη ιστού, πράγμα μη θεμιτό καθώς ο λιπώδης ιστός είναι αυτός που ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία, ενώ ο μυικός ιστός είναι ωφέλιμος και μάλιστα «καίει» περισσότερες θερμίδες από το λιπώδη ανά γραμμάριο.
  3. Δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι χαμηλής ενέργειας δίαιτες (με λιγότερο από 1000 θερμίδες) δεν περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
  4. Μέσω της διαδικασίας απώλειας βάρους μπορούμε να μάθουμε πώς να τρώμε υγιεινά και να ασκούμαστε σε όλη μας τη ζωή. Μπαίνοντας σε μία διαδικασία να χάσουμε σιγά-σιγά ή να ελέγξουμε το βάρος μας, κάνουμε μικρές αλλαγές στη καθημερινότητά μας με σκοπό τη μείωση της πρόσληψης τροφής και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, όπως π.χ. η μείωση πρόσληψης λίπους, το περπάτημα κ.ά.. Οι αλλαγές αυτές μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στη ζωή μας για πάντα, σε αντίθεση με τακτικές όπως η κατανάλωση υποκατάστατων γεύματος και παράλειψη γευμάτων που δεν μπορούν να μας διδάξουν σωστή διατροφική συμπεριφορά.


Ο ορθότερος λοιπόν ρυθμός απώλειας βάρους είναι περίπου στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα (τις πρώτες βδομάδες ίσως και λίγο παραπάνω) και εξαρτάται από τις αρχικές ενεργειακές ανάγκες και πόσο αυτές είναι θεμιτό να μειωθούν σε λογικά όρια.
Εξαντλητικές δίαιτες καλό είναι να αποφεύγονται καθώς εξαντλούν τον οργανισμό, είναι δύσκολες στη διατήρηση καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας και μόνο αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να έχουμε διατήρηση της απώλειας βάρους.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ



Άλλη μία γνωστή δίαιτα που έχει πάρει το φως της δημοσιότητας με πολλούς υποστηρικτές, μεταξύ τους “διαιτολόγοι” και διάσημα πρόσωπα. 

Τι ακριβώς είναι?

Η δίαιτα αυτή υποστηρίζει ότι ανάλογα με την ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ και 0) ο οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις τροφές. Περιληπτικά οι τρόφες που επηρεάζουν το βάρος ανάλογα με την ομάδα αίματος είναι οι εξής:

Ομάδα ΑΒ
Τρόφιμα που «παχαίνουν»: κόκκινο κρέας, καλάμποκι, σιτάρι
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: ψάρια, ανανάς, πράσινα λαχανικά
Ομάδα Α (χορτοφαγική)
Τρόφιμα που «παχαίνουν»: σιτάρι, γαλακτοκομικά, φασόλια
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: σόγια, φυτικά ελαια, ανανάς
Ομάδα Β (πολλά γαλακτοκομικά)
Τρόφιμα που «παχαίνουν»: καλαμπόκι, σιτάρι, φακές, σουσάμι, φιστίκια
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: κρέας και πράσινα λαχανικά
Ομάδα 0 (κρεατοφαγία)
 Τρόφιμα που «παχαίνουν»: σιτάρι, καλαμπόκι, λάχανο, όσπρια
Τρόφιμα που «αδυνατίζουν»: ψάρια, κόκκινο κρέας, μπρόκολο και σπανάκι

Η θεωρία στην οποία βασίζεται η δίαιτα αυτή είναι ότι οι λεκτίνες, μόρια που υπάρχουν στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα και ειδικά στα όσπρια, έχουν διαφορετική δράση όταν έρχονται σε επαφή με τα διαφορετικά αντιγόνα του αίματος, δηλαδή τις διαφορετικές ομάδες αίματος. Η υποτιθέμενη αυτή δράση περιλαμβάνει την συγκόλληση αιμοσφαιρίων μιας συγκεκριμένης περιοχής με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο μεταβολισμός των τροφών, η πέψη, η λειτουργία του θυρεοειδούς και η ορμονική ισορροπία.

Δεν βγάζει και πολύ νόημα, έτσι δεν είναι?

Καταρχήν, η θεωρία στην οποία βασίζεται δεν ευσταθεί. Οι λεκτίνες δεν είναι τόσο επικίνδυνες καθώς ο οργανισμός μας μπορεί και αμύνεται προς αυτές χρόνια τώρα και ενώ η περιεκτικότητα τους στα ωμά όσπρια είναι μεγάλη, με το μούλιασμα και το βράσιμο μειώνεται δραστικά.

Επιπλέον, σκεφτείτε τι προβλήματα υγείας θα είχαμε όλοι εμεις που δεν ακολουθούμε δίαιτα με βάση την ομάδα αίματός μας. Ή τι θα συνέβαινε σε πληθυσμούς που ακολουθούν διατροφές με ελάχιστα συστατικά (π.χ. χυλός, σιτάρι, ρύζι). Αν πραγματικά οι λεκτίνες προκαλούσαν συγκόλληση των αιμοσφαιρίων (ακούγεται τρομακτικό!), θα είχαμε ξαφνικούς θανάτους μετά από την κατανάλωση ενός πιάτου με όσπρια…

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τη δίαιτα, ούτε αξιόλογες μελέτες που να αποδεικνύουν την εγκυρότητά της. Έχει αποτελέσματα, γιατί, όπως και το τεστ δυσανεξίας που αναλύεται εδώ, αποκλείει από τη διατροφή ολόκληρες ομάδες τροφίμων και άρα μειώνει τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και υπάρχει απώλεια βάρους.

Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν για την τήρηση λοιπόν μιας στερητικής δίαιτας αποκλεισμού τροφίμων, μία δίαιτα βασισμένη στα Μεσογειακά πρότυπα με ποικιλία τροφών όλων των ομάδων είναι αυτή που φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην καλή υγεία.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ



Η Σαρακοστή μπήκε και σηματοδοτεί μία περίοδο νηστείας που ακολουθεί την περίοδο της κρεατοφαγίας, τις Απόκριες.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ναι μεν η νηστεία αποκλείει κάποια τρόφιμα από τη διατροφή, αυτό δε δεν εξασφαλίζει την απώλεια βάρους, οπότε όσοι σκέφτονται ότι η νηστεία θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, θα πρέπει να αναθεωρήσουν κ αυτό γιατί η έλλειψη κρέατος και τυριού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση άλλων τροφών όπως ψωμί και άλλα αμυλούχα, ξηρούς καρπούς, απλά σακχαρα (ζάχαρη, μέλι, γλυκά του κουταλιού) που προκαλούν μικρότερο κορεσμό. Φυσικά, αν κάποιος επιθυμεί να νηστέψει, μπορεί να σχεδιαστεί έτσι το διαιτολόγιό του ώστε να χάσει βάρος.


Τι πρέπει όμως να προσέχουμε ώστε η διατροφή μας να είναι πλήρεις για όσο καιρό νηστεύουμε, είτε αυτό είναι 40 ημέρες είτε 15 ημέρες είτε τη Μεγάλη Εβδομάδα?

  • Πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που αποκλείεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τη διατροφή όταν κάποιος νηστεύει και αυτό γιατί οι κύριες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας (που περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) είναι το κρέας, το ψάρι και το τυρί. Όταν δεν νηστεύουμε από τυρί, προσπαθούμε να προσλαμβάνουμε γιαούρτι και γάλα καθημερινά και να συνοδεύουμε το φαγητό μας με λίγο τυρί. Όταν όμως νηστεύουμε και από τυρί θα πρέπει να λάβουμε πρωτεΐνη μέσω των θαλασσινών που αποτελούν πηγή πρωτεΐνης ή με συνδυάζοντας όσπρια με σιτηρά (π.χ. φακόρυζο, ψωμί με φασόλια κτλ) καθώς αυτές οι δύο ομάδες περιέχουν διαφορετικά αμινοξέα και συνδυασμένες μπορούν να μας δώσουν όσα χρειαζόμαστε.


  • Πρόσληψη ασβεστίου. Αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά, αποκλείουμε τις κυριότερες πηγές ασβεστίου από τη διατροφή μας. Και ενώ κάτι τέτοιο δεν θεωρείται επικίνδυνο όταν συμβαίνει για μικρά χρονικά διαστήματα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πηγές ασβεστίου αποτελούν και τα πράσινα λαχανικά, κυρίως το μπρόκολο και το σπανάκι.


  • Πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης Β12. Ο μη αιμικός σίδηρος (αυτός δηλαδή που βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα) απορροφάται σε πολύ μικρό βαθμό από τον οργανισμό. Ωστόσο, η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του, οπότε συνδυάστε το φαγητό σας με χυμό πορτοκάλι και προσθέστε πιπεριές στο φαγητό. Ακόμα και τότε όμως η πρόσληψη σιδήρου δεν είναι αρκετή, οπότε σε άτομα αναιμικά ίσως θα ήταν προτιμότερη η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου πάντα σε συνενόηση με το γιατρό. Οι ανάγκες σε βιταμίνη Β12 επίσης δεν μπορούν να καλυφθούν στη νηστεία, οπότε σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο έλλειψης θα πρέπει να τίθεται θέμα λήψης συμπληρώματος.


  • Πρόσληψη λιπαρών οξέων. Αναφέρομαι κυρίως στην απόκλιση του ελαιολάδου από τη διατροφή που όταν γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (περισσότερο από 1 εβδομάδα), τότε μπορεί το λίπος της διατροφής να μην είναι αρκετό και μειωθεί πολύ η πρόσληψη βιταμίνης Ε, γι’ αυτό και συστήνεται η κατανάλωση ελιών και ξηρών καρπών.  




Προσέχοντας τα παραπάνω σημεία και την υπερκατανάλωση τροφών, μπορούμε να νηστέψουμε με ασφάλεια, διατηρόντας την ισορροπία της διατροφής μας.

Προσοχή όμως, γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μικρά παιδιά, άτομα με σοβαρή σιδηροπενική αναιμία και άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τη νηστεία. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...