Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Διατροφή κατά τη διάρκεια ταξιδιού


Ένα ταξίδι, και ειδικά αν είναι στο εξωτερικό, μπορεί να προκαλέσει άγχος σε αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Ακολουθούν απλές συμβουλές για να μην αφήσετε το ταξίδι να σας πάει πίσω στο πρόγραμμά διατροφής μας.

1. Φάκελος:  πρωινό.

Μην ξεχνάτε ούτε στις διακοπές σας το πρωινό. Αν αυτό δεν παρέχεται από το ξενοδοχείο, αναζητήστε κάποιο μέρος κοντά σε αυτό και καταναλώστε το πρωινό σας πριν ξεκινήσετε την εξόρμηση. Και αν τα γλυκά αρτοσκευάσματα είναι δελεαστικά, κάντε μία πιο έξυπνη επιλογή που θα περιέχει κ πρωτεΐνη, όπως τόστ/ σάντουιτς/ ομελέτα που θα σας κρατήσει χορτάτους για πιο πολλή ώρα.  Μην καταναλώσετε πολύ μικρό πρωινό, καθώς θα πεινάσετε γρήγορα.

Παρόμοιες είναι και οι επιλογές μας όταν το πρωινό παρέχεται από το ξενοδοχείο και  προσπαθούμε να μην υπερκαταναλώσουμε όταν το πρωινό είναι σε μορφή μπουφέ γεμίζοντας το πιάτο μας μία φορά.

2. Και τι γίνεται με τα σνακ? 


Τα σνακ αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα συνήθως. Βέλτιστα έχουμε μαζί μας κάποιο σνακ με σκοπό να καλύπτουμε την πείνα μας κατά τις ώρες που είμαστε “στο δρόμο”. Ψωμί ή κριτσίνια με ατομικά τυράκια, τοστ, μπισκότα, φρέσκα και ξερά φρούτα  μπορούν να αποτελέσουν τέτοιου είδους επιλογές. Αν δεν έχουμε κάτι μαζί μας, τότε μπορούμε να αγοράσουμε κάτι τέτοιο από το δρόμο ή από κάποιο σούπερμάρκετ. Αποφύγετε σοκολάτες κ άλλα γλυκά που και θα σας φορτώσουν με θερμίδες και δεν θα σας χορτάσουν.


Ακόμα, αν εκείνος ο φούρνος δίπλα από την στάση είναι τόσο λαχταριστός που δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προγραμματείστε να φάτε κάποια μέρα εκεί πρωινό ή απογευματινό. Είναι προτιμότερο από το να καταναλώσετε κάτι από εκεί ενώ δεν πεινάτε.

Μην ξεχνάτε και το νερό. Πολλές φορές ο ανθρώπινος οργανισμός μπερδεύει το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας. Οπότε, μην περπατάτε πολλές ώρες χωρίς να ενυδατώνεστε καθώς οι πειρασμοί στο δρόμο θα είναι περισσότερο δελεαστικοί.

3. Ώρα για φαγητό!

Ένα κυρίως γεύμα την ημέρα συμφέρει διατροφικά και οικονομικά. Το δεύτερο γεύμα της ημέρας ας είναι κάτι πιο ελαφρύ.

Στο εστιατόριο λοιπόν, παραγγείλτε σίγουρα σαλάτα, μην το παρακάνετε με τα ορεκτικά, κάντε έξυπνες επιλογές στα κυρίως, μην το παρακάνετε με το αλκοόλ και μοιραστείτε το γλυκό. Ό,τι δηλαδή κάνουμε και στην “βάση μας”. Δεν είναι ανάγκη να δοκιμάσουμε όλη την τοπική κουζίνα με μία μας μόνο επίσκεψη για φαγητό. Διαλέξτε τι θα καταναλώσετε σήμερα κ αφήστε τη δεύτερη επιλογή για αύριο, αντί για να τα παραγγείλετε όλα.

4. Τέλος, δεν είναι ανάγκη να πανικοβαλόμαστε, η επίσκεψη σε ένα διαφορετικό τόπο είναι άμεσα συνυφασμένη με την δοκιμή της τοπικής κουζίνας, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε πιστά το πρόγραμμά μας. Ο προγραμματισμός όμως είναι βασικός για να μην γίνονται υπερβολές. Εκμεταλευτείτε και το περπάτημα που σίγουρα είναι αρκετό και το ταξίδι δεν θα σας πάει πίσω στους διατροφικούς στόχους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...