Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

10 βήματα για να αποφύγουμε τα "κιλά των γιορτών"



Πως θα αποτρέψουμε λοιπόν τον Αη-Βασίλη από το να μας φέρει περιττά κιλά φέτος;
  1. Καλό είναι να μην υπάρχουν γλυκά σε εμφανή μέρη μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με έρευνες, καταναλώνουμε περισσότερο από τα τρόφιμα που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο. Πρακτικά, ας μείνει η πιατέλα με τα μελομακάρονα στο ντουλάπι.
  2. Μην πηγαίνετε στο γιορτινό τραπέζι νηστικοί. Καταναλώστε ένα σνακ με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες πριν. Έτσι, δεν θα πεινάτε τόσο και θα μπορείτε να ελέγχετε ευκολότερα την διατροφική σας πρόσληψη στο τραπέζι.
  3. Γεμίστε το πιάτο σας με όλα όσα θα φάτε αντί να τσιμπάτε από τις πιατέλες κατευθείαν. Έτσι θα έχετε καλύτερη αντίληψη της ποσότητας και της ποιότητας του φαγητού που θα καταναλώσετε συνολικά.
  4. Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και άλλα λαχανικά. Στο υπόλοιπο μισό επιλέξτε σίγουρα μία πηγή πρωτεΐνης, κατά προτίμηση άπαχης όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, και ότι άλλο επιθυμείτε.
  5. Δεν είναι ανάγκη να δοκιμάσετε από όλα τα φαγητά στο τραπέζι, διαλέξτε μόνο αυτά που σας ελκύουν περισσότερο σκεπτόμενοι πάντα την διαατροφική τους αξία. Αποφύγεται τρόφιμα με σάλτσες και ιδιαίτερα άσπρη σάλτσα και τρόφιμα με βάση το τυρί (π.χ. σουφλέ με τυριά). Ωστόσο, αν επιθυμείτε να καταναλώσετε κάποιο τέτοιο τρόφιμο, κάντε το σε μικρή μερίδα.
  6. Ως προς τα γλυκά, και πάλι δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε από όλα, αλλά ούτε και να τα αποφύγετε τελείως αν σας αρέσουν. Επιλέξτε κάποιο γλυκό που σας αρέσει, σκεπτόμενοι πάντα ότι τα γλυκά που έχουν ως βάση τα φρούτα και αυτά που είναι πιο ελαφριά (μία μικρή κρεμ καραμελέ, αντί για ένα κομμάτι σοκολατίνα) θα σας δώσουν λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε επίσης να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό με ένα σοκολατάκι στο τέλος του γεύματος.
  7. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόσληψη ποτών μπορεί να φορτώσει θερμιδικά το γεύμα. Αποφύγετε γενικά τα αναψυκτικά και τους χυμούς, ενώ περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε κρασί μόνο, αποφεύγοντας άλλα ποτά με μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ αλλά και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (π.χ. λικέρ).
  8. Και μην ξεχνάτε πως τα τραπέζια ακόμα και σε μια περίοδο φορτωμένη γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, τα τραπέζια είναι μετρημένα και αποτελούν 4-5 μέρες και όχι μία περίοδο 30 ημερών και άρα δεν είναι τόσο καταστροφικό για τη μείωση ή διατήρηση του βάρους.
  9. Μην ξεχνάτε τις διατροφικές συνήθειες όλου του χρόνου, συνεχίζουμε να καταναλώνουμε πρωινό, συχνά γεύματα και φρούτα.
  10. Τέλος, μην σας αγχώνει τόσο πολύ η διατροφική σας πρόσληψη κατά την περίοδο των γιορτών. Η κατανάλωση φαγητού και ποτού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εορτασμού των γιορτών. Άλλωστε, έρευνες δέιχνουν ότι η πρόσληψη βάρους κατά την περίοδο αυτή είναι μόλις 1/2 -1 κιλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...