Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

How to: βελτιώνω τη χοληστέρολη!


   

    Οι γενικές αίματος στο χέρι και τρόμος στο βλέμα. LDL, HDL, τριγλυκερίδια κτλ ανάγραφονται, άλλα είναι μέσα στα όρια και άλλα είναι έξω από τα όρια. Ο γιατρός απλά συνέστησε δίαιτα, τι εννοούσε όμως? Πως μπορούμε με απλές αλλαγές να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ και να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε μπροστά στις επόμενο check up? 

1.     Χάνοντας βάρος. Η επίτευξη ή διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας σε επιθυμητά επίπεδα.



2.      Μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά. Κορεσμένα είναι τα λιπαρά που προέρχονται από ζωικές πηγές, δηλαδή το λίπος του κρέτος, το λίπος των τυριών και των γαλακτροκομικών, τα αλλαντικά κ.ά..  Ο αποκλεισμός κάθε λιπαρής ύλης από τη διατροφή δεν συνίσταται, σημασία έχει το είδος του λίπους που καταναλώνεται.

3.      Αποφεύγοντας τα trans λιπαρά. Τα trans λιπαρά είναι προϊόντα επεξεργασίας και βρίσκονται κυρίως στα έτοιμα φαγητά τύπου fast food και σε αλμυρά και γλυκά τυποποιημένα σνακ, όπως πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα κ.ά..

4.     Αυξάνοντας την  πρόσληψη φυτικών ινών. Φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης λοιπόν. Οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι μπορούν να συμπαρασήρουν μόρια χοληστερόλης στο γαστρεντερικό.

5.    Φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση, οργανωμένη ή μη, είναι σημείο κλειδί για τη μείωση της χοληστερόλης και αύξηση της HDL.

6.      Σταματώντας το κάπνισμα.

7.        Τέλος, φυτικές στερόλες/ στανόλες και ω-3 λιπαρά οξέα. Από έρευνες φαίνεται ότι 2-3 γρ. στερολών/ στανολών μπορούν πράγματι να ρίξουντην χοληστερόλη είτε αυτές προέρχονται από φυσικές πηγές είτε από λειτουργικά τρόφιμα.  Επίσης, η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται ότι συνδέεται και αυτή με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...