Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Κοίτα ποιος πεινάει τώρα.. (ή πως να ξεχωρίζεις την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική)



Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυξάνεται το βάρος μας είναι επειδή έχουμε μάθει να αγνοούμε τα ερεθίσματα πείνας και κορεσμού του σώματός μας και ακούμε αυτά του εγκεφάλου μας. Δηλαδή, τρώμε μεσημεριανό επειδή είναι 3 η ώρα το μεσημέρι, τρώμε σοκολάτα επειδή είμαστε στεναχωρημένοι, συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να καθαρίσουμε το πιάτο μας παρόλο που χορτάσαμε κ.ά..

Ένα αποτέλεσμα αυτής της τάσης του ανθρώπου είναι η συναισθηματική πείνα, το αίσθημα δηλαδή ότι θέλουμε να φάμε κάτι που συνοδεύεται και βασικά προκαλείται από συναισθήματα όπως στρες, άγχος, στεναχώρια, κούραση, βαρεμάρα.

Πως μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε?

1. Διερωτήσου αν πεινάς γενικά ή για κάτι συγκεκριμένο. Η πραγματική πείνα συνήθως ικανοποιείται με οτιδήποτε, ενώ οι συναισθηματική είναι πιο “εξειδικευμένη”. Ας υποθέσουμε ότι γυρνάς στο σπίτι από τη δουλειά κουρασμένος και πεινασμένος, έχεις μεγάλες πιθανότητες να καταναλώσεις οποιοδήποτε φαγητό υπάρχει στο σπίτι, αυτό είναι πραγματική πείνα. Στην περίπτωση όμως που μετά το βραδινό σου αγχωμένος για τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας σου καρφώνεται στο μυαλό εκείνο το τελευταίο κομμάτι cheesecake στο ψυγείο, τότε μάλλον μιλάμε για συναισθηματική πείνα.

2. Σκέψου πόσες ώρες πριν έφαγες κάτι και αν πριν λίγη ώρα πείναγες λίγο ή το αίσθημα αυτό εμφανίστηκε ξαφνικά. Αν έχουν περάσει πολλές ώρες από το τελευταίο σου γεύμα είναι λογικό να πεινάσεις και να αναζητήσεις τροφή, αν όμως παρόλο που δεν έχει περάσει αρκετή ώρα από όταν έφαγες και νιώθεις ακόμα φουσκωμένος  μία “λιγούρα” σε κάνει να ανοίξεις το ψυγείο, αυτό είναι συναισθηματική πείνα.

3. Αναγνώρισε την. Αν,έχοντας στο μυαλό τα παραπάνω, αναγνωρίσεις ότι η πείνα που νιώθεις είναι συναισθηματική και όχι πραγματική, η πιθανότητες να καταναλώσεις τελικά φαγητό είναι μικρότερες.

4. Δες αν συμβαίνει συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας ή σε απάντηση σε κάποια ερεθίσματα, π.χ. αν κάθε μέρα στη δουλειά σου έρχεται στο μυαλό να παραγγείλεις μία τυρόπιτα, παρόλο που δεν πεινάς πραγματικά εκείνη την ώρα. Προβλέποντας αυτές τις περιπτώσεις “υψηλού κινδύνου”, μπορείς να τις αντιμετωπίσεις καλύτερα.

5. Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου με διαφορετικούς τρόπους. Αν φας μία σοκολάτα όταν είσαι στεναχωρημένος, δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτό το συναίσθημα στο τέλος της σοκολάτας. Εναλλακτικά, το να μιλήσεις σε κάποιον ή να καταγράψεις τα συναισθήματά σου και θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και δεν έχει θερμίδες..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...