Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ?



Δίαιτα για την κοιλιά, δίαιτα για τα ψωμάκια, δίαιτα για τα μπράτσα κτλ κτλ.. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε από πού θα χάσει λίπος το σώμα μας ή είμαστε  “καταδικασμένοι” να χάνουμε βάρος και να παίρνουμε βάρος όπως τα γονίδιά μας ορίζουν?

Δυστυχώς , μάλλον ισχύει το δεύτερο. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε από ποιο σημείο του σώματος θα χάσουμε βάρος, ενώ γενικά το σώμα μας έχει την τάση να χάνει βάρος από εκεί που έχει περισσότερο συσσωρευμένο βάρος. Χάνοντας βάρος χάνουμε συνήθως λίπος από όλο το σώμα, ενώ ο σωματότυπος μας καθορίζεται από τα γονίδιά μας.

Τα προϊόντα ολικης άλεσης, το πράσινο τσάι, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες έχει φανεί να μειώνουν το κοιλιακό λίπος. Οι περισσότερες όμως από τις παρατηρήσεις αυτές αναφέρονται σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας (5-6 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού/ ημέρα), ενώ τα αποτελέσματα είναι μικρά. Βασικό είναι επίσης να αποδιασαφηνιστεί αν το φούσκωμα στην κοιλιά είναι λίπος ή από γαστρεντερικές διαταραχές, όπου η αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική.

Και η γυμναστική? Εδώ υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Ο λιπώδης και ο μυικός ιστός είναι δύο διαφορετικοί ιστοί που δεν αλληλομετατρέπονται. Πράγμα που σημαίνει ότι το να κάνουμε κοιλιακούς για να χάσουμε την κοιλιά και απαγωγούς για τα “ψωμάκια” δεν θα έχει τα αποτελέσματα που ονειρεύομαστε.

Αυτό δεν υπονοεί όμως ότι δεν πρέπει να γυμναζόμαστε. Η άσκηση θα βοηθήσει στο να σχηματιστεί ο μύς στο συγκεκριμένο σημείο και το αποτέλεσμα θα φανεί αφού χάσουμε κάποια κιλά, ενώ η άσκηση βοηθάει στη διατήρηση της όψης του δέρματος. Όπως είναι γνωστό ο συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε προσπάθειας για απώλεια βάρους.

Και τέλος, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ουσιά που να μπορεί από το δέρμα να επηρεάσει το λιπώδη ιστό, δηλαδή κρέμες, λουτρά και αρωματοθεραπείες είναι αδύνατον να μας κάνουν να χάσουμε λίπος. Το ίδιο ισχύει και για τις ζώνες και τις φόρμες αδυνατίσματος, το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να μας αφυδατώσουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...