Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ COTTAGE CHEESE


ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζ. cottage cheese
1/2 φλιτζ. τυρί regato light
4 αυγά
1 ½ φλιτζ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
5 κολοκυθάκια
δυόσμος, βασιλικός
αλάτι, πιπέρι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν καλά.




Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας τελευταίο το αλεύρι.







Το βάζουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ (για σιγουριά το αλείφουμε και με λίγο λαδάκι για να μην κολλήσει).







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40-45 λεπτά.






Από διατροφική άποψη η κολοκυθόπιτα αυτή είναι μία πολύ καλή διατροφική επιλογή με χαμηλό λίπος (το λίπος των αυγών και των τυριών), αρκετή πρωτεΐνη (τα αυγά και τα τυριά), ολικής άλεσης υδατάνθρακες (το αλεύρι) αλλά και κολοκυθάκια. Με μόλις 80 περίπου θερμίδες σε ένα μέτριο κομμάτι (η συνταγή βγάζει 20 τέτοια κομμάτια) είναι ιδανικό σνακ αλλά και ορεκτικό.


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ



Μία συνταγή με λιγότερες θερμίδες για ένα αγαπημένο γλυκό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη:
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα ανθότυρο
½ κούπα καστανή ζάχαρη
6 κ.σ. γάλα
4 κ.σ. λάδι
Λίγο αλάτι
Για τα μήλα:
1 κιλό μήλα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Κανέλλα   

ΕΚΤΕΛΕΣΗ





Ανακατεύουμε πρώτα το αλέυρι με το μπέικιν. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ενιαία η ζύμη.









Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, το οποίο πριν έχουμε αλείψει με λάδι για να μην κολλήσει.











Έχουμε κόψει τα μήλα σε κυβάκια και τα έχουμε ανακατέψει με κανέλλα και 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη.











Τοποθετούμε τα μήλα πάνω από τη ζύμη ομοιόμορφα.











Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 περίπου λεπτά. (ο χρόνος ποικίλει από φούρνο σε φούρνο, οπότε ελέγχουμε αν είναι το γλυκό μας έτοιμο με ένα πιρουνάκι πριν το βγάλουμε.



Η μηλόπιτα αυτή έχει αλεύρι ολικής άλεσης, ανθότυρο, αρκετά μήλα, κανέλλα, λίγο λάδι και καθόλου βούτυρο, και άρα είναι μια περισσότερο υγιεινή επιλογή από άλλες συνταγές για γλυκά. Δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση όμως την κατανάλωση φρούτων και ούτε πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση. Είναι απλά μια καλή εναλλακτική στη θέση άλλων γλυκών με περίπου 150 θερμίδες σε ένα μέτριο κομμάτι.
 
Καλή όρεξη!!  

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΦΑΓΗΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 8? YES, PLEASE!



Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός λέει ο σοφός λαός αλλά πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτό?

Πίσω από την άποψη ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο το βράδυ κρύβεται μία απλή –ή καλύτερα απλουστευμένη- σκέψη: ό,τι φάμε το βράδυ δεν θα το κάψουμε και άρα θα αποθηκευτεί σαν λίπος, αντίθετα ό,τι φάμε το πρωί ή το μεσημέρι ο οργανισμός μας έχει επαρκή χρόνο για να το κάψει.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Μάλλον όχι. Σημασία τελικά έχει πόση θα είναι η συνολική ενέργεια μέσα στην ημέρα ανεξάρτητα από την ώρα που καταναλώνεται. Έτσι αν κάποιος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα από αυτές που δαπανά θα πάρει βάρος, ενώ αντίθετα αν καταναλώσει λιγότερες από όσες δαπανά θα χάσει βάρος, ανεξάρτητα από την ώρα των γευμάτων. Σταματώντας την κατανάλωση του φαγητού το βράδυ είναι επόμενο κάποιος να χάσει βάρος, όχι γιατί φταίει το βραδινό, αλλά γιατί ουσιαστικά μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Ο τρόπος όμως αυτός απώλειας βάρους δεν είναι σίγουρα ο βέλτιστος.

Γιατί είναι πρακτικά καλύτερο να τρώμε πιο “ελαφριά” το βράδυ?

Ένας από τους ρόλους του φαγητού είναι να μας κρατάει χορτάτους. Συνεπώς ένα “καλό” πρωινό ή ένα “καλό” μεσημεριανό θα μας κρατήσουν χορτάτους τις επόμενες ώρες της ημέρας και θα μπορέσουμε να αποδώσουμε στις υποχρεώσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας. Αντιθέτως, το βραδινό μπορεί να είναι λιγότερα “καλό” αλλά να καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες μας μέχρι την ώρα του ύπνου.
Επίσης, όταν το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το βραδινό, στη διάρκεια της ημέρας ο οργανισμός είναι νηστικός και άρα ο κίνδυνος κάποιος να υπερκαταναλώσει φαγητό ή να αγοράσει έτοιμο φαγητό είναι μεγαλύτερος.

Τι κάνουμε στην πράξη?

Στην πράξη δεν ακολουθούμε κανένα κανόνα που να απαγορεύει την κατανάλωση φαγητού μετά από μία ορισμένη ώρα. Προσπαθούμε το βραδινό μας γεύμα να είναι μεν ελαφρύ, αλλά να είναι και πλήρες, δηλαδή να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος.
Όταν τα ωράρια και οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες ώστε το βραδυνό γεύμα να είναι αναπόφευκτα το κυρίως, τότε προγραμματίστε έστι ώστε να έχετε και άλλα γεύματα μέσα στην ημέρα και ένα ελαφρύ μεσημεριανό, έτσι ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ. 

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ



Η υγειής ανάπτυξη των μαλλιών προϋποθέτει μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μαλλιά για να αναπτυχθούν και να μείνουν υγιή.

Ποιων θρεπτικών συστατικών όμως η έλλεψη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στα μαλλιά?

Ο σίδηρος. Ο σίδηρος συμμετέχει στις διασικασίες δημιουργίας της τρίχας, οπότε είναι λογικό η έλλειψή του να έχει συσχετιστεί με την απώλεια μαλλιών. Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφίας είναι συγκεχυμένα, αλλά υπάρχει μία τάση τα άτομα που έχουν μειωμένα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα να είναι πιο πιθανό να έχουν τριχόπτωση.

Εξαντλητικές δίαιτες, πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και έλλειψη πρωτεΐνης. Η μη επαρκής θρέψη του οργανισμού οδηγεί σε απώλεια τριχών. Στις διατροφικές διαταραχές, άλλωστε, οι ανωμαλίες στο τριχωτό της κεφαλής και του σώματος αποτελούν συχνά φαινόμενα.

Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, η βιοτίνη, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C συμμετέχουν επίσης στο σχηματισμό της τρίχας και η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών. Όλα έχουν ρόλο στην υγεία των μαλλιών, ωστόσο, η έλλειψή τους στο δυτικό κόσμο είναι σπάνια, αν δεν υπάρχει κάποια δυσαπορρόφηση και η λήψη συμπληρωμάτων δεν δικαιολογείται.

Τελικά?

Τελικά μία πλήρης ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρέας για επαρκή πρόσληψη σιδήρου και πρωτεΐνης και η αποφυγή εξαντλητικών διαιτών είναι αρκετά για υγιή μαλλιά.  

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών δεν έχει διατροφικά αίτια, αλλά ορμονικά, θυρεοειδικά κ.ά.. Οπότε, αν η τριχόπτωση είναι έντονη, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rushton DH. Nutritional factors and hair loss. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404.
Moeinvaziri MMansoori PHolakooee KSafaee Naraghi ZAbbasi A. Iron status in diffuse telogen hair loss among women.Acta Dermatovenerol Croat. 2009;17(4):279-84.
Trost LBBergfeld WFCalogeras E. The diagnosis and treatment of iron deficiency and its potential relationship to hair loss. J Am Acad Dermatol. 2006 May;54(5):824-44.
Strumia R. Skin signs in anorexia nervosa. Dermatoendocrinol. 2009 Sep;1(5):268-70.
Swenne IEngström I. Medical assessment of adolescent girls with eating disorders: an evaluation of symptoms and signs of starvation. Acta Paediatr. 2005 Oct;94(10):1363-71.
Daniells SHardy G. Hair loss in long-term or home parenteral nutrition: are micronutrient deficiencies to blame? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Nov;13(6):690-7.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...