Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Το μυστικό ομορφιάς της Ωραίας ΚοιμωμένηςΈχετε αναρωτηθεί ποτέ πως διατηρούσε η Ωραία Κοιμωμένη το σωματικό της βάρος? Μάλλον όχι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με χαμηλό σωματικό βάρος και συγκεκριμένα οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται ανεπαρκώς. εντυπωσιακό είναι ότι εύρημα αυτό παρατηρείται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά, σε διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Πως εξηγείται η σχέση αυτή?

  • Μεταβολικά, η έκκριση κάποιων ορμονών (γρελίνη, λεπτίνη) που σχετίζονται με την όρεξη μπορεί να επηρεαστεί από την ανεπάρκεια ύπνου, η οποία συμβάλει στην αύξηση της όρεξης.
  • Ταυτόχρονα όμως, η έλλειψη υπνου συχνά οδηγεί σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της φυσικής δραστηριότητας.
  • Τέλος, οι ώρες κατά τις οποίες το άτομο παραμένει ξύπνιο δίνουν από μόνες τους περισσότερες ώρες για κατανάλωση φαγητού και περισσότερων γευμάτων.


Τι θεωρείται όμως επαρκής ύπνος?

Για τους ενήλικες στις περισσότερες από τις μελέτες ανεπαρκείς θεωρούνται 5-6 ή λιγότερες ώρες ύπνου, ενώ για τα παιδιά ο αριθμός αυτός φτάνει τις 10 ώρες ύπνου.

Να σημειωθεί εδώ, ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από μελέτες παρατήρησεις, ενώ τα αποτελέσματα προοπτικών ερευνών στο ίδιο θέμα δεν έχουν πάντα σταθερά αποτελέσματα και άρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί σχέση αίτιου-αποτελέσματος ανάμεσα στον ύπνο και την παχυσαρκία. Πιθανότατα ο επαρκής ύπνος να είναι ένα χαρακτηριστικό γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ η ύπαρξη παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στον ύπνο (σύνδρομο νυχτερινής άπνοιας).

Αυτό όμως δεν μειώνει την σημασία της σχέσης αυτής, καθώς πέρα από τα οφέλη στο βάρος ο επαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με γενικότερα καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

Γι’ αυτό λοιπόν, προγραμματίστε έτσι τη ζωή σας λοιπόν ώστε να μπορείτε να κοιμάστε τουλάχιστον 6 ώρες ημερησίως και αντιμετωπίστε τους παράγοντες που μπορεί να μην σας αφήνουν να έχετε επαρκή ύπνο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

analysis of short sleep duration and obesity in children and adults. Sleep. 2008 May;31(5):619-26.
Knutson KL. Does inadequate sleep play a role in vulnerability to obesity? Am J Hum Biol. 2012 May-Jun;24(3):361-71. doi: 10.1002/ajhb.22219.
Kobayashi DTakahashi ODeshpande GAShimbo TFukui T. Association between weight gain, obesity, and sleep duration: a large-scale 3-year cohort study. Sleep Breath. 2012 Sep;16(3):829-33.
Patel SRHu FB. Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity (Silver Spring). 2008 Mar;16(3):643-53.
Taheri S. The link between short sleep duration and obesity: we should recommend more sleep to prevent obesity. Arch Dis Child. 2006 Nov;91(11):881-4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...