Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Xάστε από τώρα κιλά για το καλοκαίρι!! (ή γιατί η αργή απώλεια βάρους είναι προτιμότερη;)  1. Η αργή απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σκεφτείτε πως είναι να καταναλώνεις 500-1000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα (σε αυτή την περίπτωση η απώλεια βάρους θα είναι 0,5-1 κιλό/ εβδομάδα) σε σχέση με μείωση 1000-2000 θερμίδων που θα επιφέρουν μεγαλύτερες απώλειες. Συνήθως η δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνει ελάχιστο φαγητό ή/και εξαντλητική άσκηση. Πόσο εφικτό είναι αυτό στον σύγχρονο γρήγορο τρόπο ζωής με τις πολλές απαιτήσεις και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο?
  2. Η αργή απώλεια βάρους προστατεύει τους μύες. Όταν η απώλεια του βάρους στο σώμα μας είναι αργή και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται και με άσκηση, το βάρος που χάνεται αφορά το λιπώδη ιστό. Στις δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους από την άλλη, χάνεται σημαντικό μέρος και του μυώδη ιστού, πράγμα μη θεμιτό καθώς ο λιπώδης ιστός είναι αυτός που ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία, ενώ ο μυικός ιστός είναι ωφέλιμος και μάλιστα «καίει» περισσότερες θερμίδες από το λιπώδη ανά γραμμάριο.
  3. Δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι χαμηλής ενέργειας δίαιτες (με λιγότερο από 1000 θερμίδες) δεν περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
  4. Μέσω της διαδικασίας απώλειας βάρους μπορούμε να μάθουμε πώς να τρώμε υγιεινά και να ασκούμαστε σε όλη μας τη ζωή. Μπαίνοντας σε μία διαδικασία να χάσουμε σιγά-σιγά ή να ελέγξουμε το βάρος μας, κάνουμε μικρές αλλαγές στη καθημερινότητά μας με σκοπό τη μείωση της πρόσληψης τροφής και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, όπως π.χ. η μείωση πρόσληψης λίπους, το περπάτημα κ.ά.. Οι αλλαγές αυτές μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν στη ζωή μας για πάντα, σε αντίθεση με τακτικές όπως η κατανάλωση υποκατάστατων γεύματος και παράλειψη γευμάτων που δεν μπορούν να μας διδάξουν σωστή διατροφική συμπεριφορά.


Ο ορθότερος λοιπόν ρυθμός απώλειας βάρους είναι περίπου στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα (τις πρώτες βδομάδες ίσως και λίγο παραπάνω) και εξαρτάται από τις αρχικές ενεργειακές ανάγκες και πόσο αυτές είναι θεμιτό να μειωθούν σε λογικά όρια.
Εξαντλητικές δίαιτες καλό είναι να αποφεύγονται καθώς εξαντλούν τον οργανισμό, είναι δύσκολες στη διατήρηση καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας και μόνο αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να έχουμε διατήρηση της απώλειας βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...